Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[137] 

Home | Terug


Global warmingEerder was ik pessimistisch over de planning voor de energietransitie die ons te wachten staat. Allemaal zonnepanelen op het dak, hier en daar een windmolen en klaar is kees. Althans, dat lijkt het idee te zijn.

Sinds maart is er veel gebeurd. De cv-ketel moet in de ban en in 2030 moet de Groninger gaskraan dicht, zodat we snel volledig moeten omschakelen op elektriciteit en ons huis met warmtepompen moeten verwarmen. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.

In de werkgroep Duorsum Mantgum leerde ik dat veel daken ongeschikt zijn voor grote aantallen zonnepanelen, omdat de maximale dakbelasting dat eenvoudigweg niet toestaat. Die daken aanpassen is niet alleen tijdrovend, maar ook erg duur.

Dan de maximale belasting van ons elektriciteitsnet. Die moet afgestemd zijn op het hoogste verbruik: waarschijnlijk als we aan het einde van de middag allemaal thuiskomen van onze dagelijkse bezigheden en dan onze elektrische auto gaan opladen en tussen zes en zeven gaan koken op inductiekookplaten. Ik vermoed dat het elektriciteitsnet daar op heel veel plaatsen niet op berekend is. Netverzwaring is opnieuw niet alleen tijdrovend, maar ook zeer kostbaar.

Vervolgens de warmtepomp. Die kan ons gasverbruik voor verwarming sterk reduceren, zelfs tot nul. De kosten voor zo’n warmtepomp zijn echter drie tot vijf keer hoger als voor een cv-ketel en dat geldt waarschijnlijk ook voor het onderhoud. Niet iedereen heeft duizenden euro’s liggen om zijn cv-ketel, indien nodig, te vervangen door een warmtepomp. Daarnaast moet een huis voor een warmtepomp aan voorwaarden voldoen: zeer goed geïsoleerd zijn en een lage temperatuur verwarmingssysteem hebben, zoals vloerverwarming.

Ook moet de warmtepomp zo opgesteld kunnen worden ze geen geluidsoverlast geeft. Bij nieuwbouw is dat geen probleem, maar ik denk dat relatief weinig bestaande Nederlandse huizen aan die eisen voldoen. We kunnen die huizen eveneens aanpassen. Maar over het werk en de kosten daarvoor durf ik zelfs geen inschatting te maken. De inspanningen en kosten die we moeten getroosten om de Groningers recht te doen zullen daarbij in het niet vallen.

Zeker voor onze Groningse buren ben ik een voorstander om de gaskraan daar zo snel mogelijk dicht te draaien. Maar ons wordt voorgehouden dat we dat kunnen realiseren door onze cv-ketels te vervangen door warmtepompen, terwijl we tegelijk alle fossiele brandstoffen uit onze samenleving moeten verbannen. Dat is volgens mij zowel logistiek als financieel onmogelijk en kan tot een crisis lijden, waarin juist de energietransitie sneuvelt.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved