[171] |
Het absolute dieptepunt bij de Amerikaanse verkiezingsdebatten was toen de ene presidentskandidaat beloofde als president zijn opponent op te laten sluiten voor haar opvattingen. Ook in Nederland willen sommigen een DENKpolitie instellen, die discriminatie moet opsporen en vervolgen.
Ik beken. Ik discrimineer constant, tussen mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, autochtonen en allochtonen, bekenden en onbekenden, mensen en honden, enzovoort. Het doel is om mij gepast te gedragen en bijvoorbeeld een man niet als mevrouw aan te spreken. Daarvoor is geen DENKpolitie voor nodig.
Gaat het dan om discriminatie op basis van vooroordelen en/of stereotypen? Ik beken opnieuw. Ik gebruik voortdurend vooroordelen en stereotyperingen. Bij een aangeklede romp met een hoofd en twee armen en benen past het stereotype mens, bij vier poten het stereotype dier en zijn beidden met een lijn verbonden het stereotype mens met hond. Mijn moeder leerde mij: ‘komkommers zijn gezond. Dat vooroordeel bleek niet meer te kloppen toen er plotseling mensen overleden door, naar men dacht, het eten van besmette komkommers.
Wij kunnen niet zonder vooroordelen en stereotypen, we zouden ieder wiel dan steeds opnieuw moeten uitvinden en zouden snel gek worden. Opnieuw is een DENKpolitie overbodig. Gaat het dan om discriminatie gebaseerd op negatieve vooroordelen of stereotypen?
Ik beken nogmaals. Ik heb negatieve vooroordelen en stereotypen, zoals: ‘mannen zijn onaantrekkelijke bedpartners’. Ongeveer de halve mensheid vindt dat precies andersom. Dus ook daarvoor is een DENKpolitie ongewenst. Waarschijnlijk bedoeld men discriminatie op basis van negatieve vooroordelen en stereotypen die we niet aanpassen nadat het tegendeel bewezen is. Zoals blonde vrouwen zijn dom, vluchtelingen zijn crimineel.
Maar dan is een DENKpolitie zeer gevaarlijk. Bijvoorbeeld de Zwarte-Piet-discussie. Ik had slechts positieve gedachten over Piet. Toch zou ik daarmee discrimineren en zelfs een inherente racist zijn. Althans volgens sommigen. De Engelsen zegge dan: ‘It is in the eye of the beholder’. Dat maakt een DENKpolitie, die zich vervolgens moet bewijzen, zeer gevaarlijk. Voor je het weet is slechts politiek correct denken toegestaan. Het resultaat zien we dagelijks in de media. Voor het terecht bestrijden van onterechte discriminatie en racisme biedt de Nederlandse rechtstaat al ruim voldoende mogelijkheden.
***
Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved