Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[216] 

Home | Terug


Over de finalesprint van de vierde etappe van de Tour de France 2017 werd veel nagepraat. Niet omdat eindelijk weer een Fransman, Arnaud Demare, een touretappe won. Nee, het gesprek van de dag en van de volgende dag was de aanvaring tussen de Britse sprinter Mark Cavendish en Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan.

Sagan Cavendis incident 3

Het Sagan vs. Cavendish incident, vlak voor de val van Cavendish.

Ongeveer honderdvijftig meter voor de finish probeerde Cavendish via een nauwe doorgang tussen Sagan en de afrastering naar voren te rijden. Toen de Slowaak dit merkte, leek hij zijn elleboog uit te steken, waardoor Cavandish in de afrastering werd geduwd en viel. NOS-sport sprak zelfs over elleboogstoot. Twee andere renners vielen over de Brit heen. Cavendish raakte zwaar gewond en moest ondermeer met een schouderbreuk de Tour verlaten.

De jury besloot Sagan terug te zetten naar de 115e plaats in de rituitslag en bracht hem 80 punten in mindering voor het puntenklassement. Dat maakte de Slowaak vrijwel kansloos om in Parijs de groene trui mee naar huis te nemen. Voorwaar een zware straf voor een renner voor wie het veroveren van de groene trui het hoofddoel in de Tour was. Vreemd genoeg werd deze jurybeslissing anderhalf later herroepen en werd de wereldkampioen alsnog uit de tour gezet.

Daags na dit incident werd hevig over deze straf gediscussieerd. Sommigen vonden de uitsluiting terecht. Anderen waren van mening dat de oorspronkelijke straf voldoende was, omdat het niet geheel duidelijk werd wat er precies gebeurde. Weer anderen vonden zelfs dat Sagan helemaal geen schuld aan de val van Cavendish had . De Brit zou geprobeerd hebben naar voren te rijden door een gaatje dat er niet was en veroorzaakte zo zelf zijn val.

Mijn eerste reactie lag in lijn met de uiteindelijke jurybeslissing. Maar bij de vele herhalingen van het incident ging ik twijfelen. Hoewel de val vanuit verschillende standpunten was opgenomen, bleef het onduidelijk wat er precies gebeurde. Het scenario dat Cavendish de val aan zichzelf te wijten had was zeker niet ondenkbaar.

In dat geval ging Cavandish als een keirin-renner op de baan tegen Sagan aanhangen, om zich zo geforceerd een weg naar voren te banen. Sagan moest dan, om zijn evenwicht te bewaren, wel een tegenbeweging maken en het is goed denkbaar dat hij daarvoor in een reflex zijn elleboog uitstak. Die elleboog kwam dan niet doordat hij Cavandish wilde blokkeren, maar omdat Cavendish hem uit zijn evenwicht bracht. Zulke reflexen zijn bij wielrenners ingebakken. Zonder die reflex was Sagan mogelijk zelf ook gevallen.

Maar zoals gezegd, ondanks alle herhalingen uit verschillende invalshoeken bleef het onduidelijk wat er precies gebeurde. Beide renners zijn geen lieverdjes in een eindsprint en wij kunnen niet in hun hoofd zien om te beoordelen wat hen motiveerde. De jury beslist dan en die moet dat onafhankelijk doen, zonder aanziens des persoons. Bij zo’n jurybeslissing moeten we ons dan neerleggen.

Maar als de jury een uitspraak doet, die anderhalf uur later herroept, om de renner alsnog uit de Tour te zetten, ontstaat twijfel over die onafhankelijkheid. Zeker als in de tussentijd een ziedende ploegleider van Cavendish, die de oorspronkelijke straf veel te mild vond, bij de jury langs kwam. Als de jury haar beslissingen van anderen laat afhangen ontstaat het recht van de sterkste en het is nu juist de taak van jury’s om dat te voorkomen.

Naschrift:

Op Donderdag 6 juli meldt Sportza, de Belgische sportzender, dat volgens de ploegleiding van Sagan de Slowaak nooit werd gehoord om zijn kant van het incident te belichten en dat niet alleen Cavandish ploegleider, maar ook klassementsleider Chris Froome zich boos bij de jury meldde. Als deze beweringen juist zijn, versterkt dat slechts mijn twijfels over de onafhankelijkheid van de jury.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved