Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[253] 

Home | Terug



Global warmingAls u dit leest is het september en hebben de meesten van ons hun vakantie weer achter de rug. Zo niet, dan wens ik u nog een prettige dagen. Ik vier mijn vakantie meestal thuis in mijn eigen dorp, waar het juist in de dan heerlijk toeven is. Dat gold dit jaar zeker, nu het warme mediterrane klimaat ook Friesland bereikte en door de aanhoudende droogte was dat steeds beter te verdagen. Volgens weersdeskundigen krijgen we dergelijke zomers vaker en dat is volgens velen rampzalig voor het milieu en voor de mensheid. Dat laatste is onzin.

Sinds haar bestaan verandert de wereld voortdurend. De Utrechtse Heuvelrug ontstond in een ijstijd. Zo’n twaalfduizend jaar geleden was er zoveel ijs dat u naar Engeland kon lopen. Dat ijs smolt, waardoor de zeespiegel, afhankelijk van de bron, maar liefst 110 tot 150 meter steeg. Dat is gemiddeld ongeveer 1 centimeter per jaar. Fossiele vondsten bewijzen dat de Brabantse Peel ooit tropisch was en dat daar zelfs walvissen zwommen. Dus alleen al in Nederland is de variatie in temperatuur en milieu veel groter dan de veranderingen die wij nu willen tegenhouden. Die veranderingen zijn niet rampzalig voor het milieu, ze zijn het milieu.

Ook voor de mensheid is twee graden temperatuurstijging probleemloos. Sinds de Homo Sapiens ontstond heeft ze, met aanpassingen, grotere temperatuurverschillen overleefd. Onze voorouders in de ijstijd waren waarschijnlijk banger voor het smeltende ijs en de zeespiegelstijging dan wij nu.

Is er dan geen probleem. Jazeker wel. Bijvoorbeeld dat de moderne mens haar belangrijkste infrastructuur bouwde op plaatsen die bij zeespiegelstijging het kwetsbaarst zijn. Met haar narcistische neiging tot tunnelvisie denken wij dat we met het beperken van de CO2-uitstoot de globale temperatuurstijging en daarmee de zeespiegelstijging kunnen tegenhouden. Dat dat kan, zou blijken uit plaatjes waarin CO2-stijging en temperatuurstijging samengaan. Wetenschappers noemen dat correlatie. En, 97% van de goede wetenschappers onderschrijven dat.

Als dat laatste waar is, behoor ik tot de 3% zeer goede wetenschappers die weten dat correlatie niet bewijst dat CO2-stijging de globale temperatuurstijging veroorzaakt. Mogelijke is het andersom, veroorzaakt iets anders beide toenames of is er sprake van toeval. Onze invloed op het milieu zou wel eens kleiner kunnen zijn dan wij met onze menselijk overmoed veronderstellen. Toch zetten wij met onze tunnelvisieblik al ons geld en al onze mogelijkheden op één paard: CO2-beperking. Misschien is dat de juist, maar de kans is aanzienlijk dat later blijkt dat we fout zaten of dat het onvoldoende is. Daarna is het mogelijk te laat het roer alsnog om te gooien, bijvoorbeeld omdat de Orang-Oetangs dan, door ons toedoen, al zijn uitgestorven of omdat dat er te veel mensen zijn. Als de bevolkingsgroei zich doorzet zijn er in 2100 zeventien miljard mensen.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved