Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[255] 

Home | Terug


Gedenksteen Kneppelfreed 300x246
Gedenksteen Kneppelfreed
met een gedicht van
Fedde Schurer.

Als ik dit schrijf is het precies 67 jaar na kneppelfreed. In een hoofdredactioneel commentaar had Fedde Schurer, hoofdredacteur van de Heerenveense Koerier, kantonrechter mr. Wolters kinderachtig, beledigend en treiterend gedrag verweten, toen een boer zich in het Fries wilde verdedigen. Eerder veroordeelde de rechter twee boeren omdat ze "molke" en "sûpe" op hun bussen schreven en niet melk en karnemelk. Schurer werd veroordeeld tot 14 dagen voorwaardelijk. De op het Leeuwarder Zaailand verzamelde Schurer-sympathisanten dreef de politie hardhandig uiteen met knuppels en waterkanonnen. De commotie die hierdoor ontstond werd het begin van de erkenning van het Fries.

Op 9 november jl. stonden er weer sympathisanten op het Zaailand, nu voor de snelweg-blokkeerders in het beleg van Joure 2017. Jenny Douwes uit drachten werd, hoewel ze niet bij het beleg aanwezig was, door de rechter als leidster van de beweging gezien en strafte haar het zwaarst. Haar ‘misdaad’ was dat ze opriep de kinderen te beschermen tegen demonstranten die iedereen, behoudens henzelf, van racisme beschuldigen. Ben je niet racistisch, dan ben je het daarom toch. Voor het hoger beroep werd in korte tijd zoveel geld vergaard, dat Douwes zomaar de nieuwe Schurer kan worden.

Volgens de Haarlemse rechter hoefde de landelijke intocht van Sinterklaas 2018 in Zaandijk niet te veranderen. Een actiegroep wilde alle Pieten verbieden, ongeacht hun kleur. Dat maakt de intocht van de goedheiligman onmogelijk. Dezelfde groep wilde op 4 mei jl. tijdens de twee minuten stilte een lawaaidemonstratie houden, omdat ze het niet eens waren met de opzet van de herdenking. Ze eisen voortdurend respect voor hun opvattingen, zonder enig respect voor de opvatting van anderen te tonen. De Haarlemse rechter zei het mooi: “Zwarte Piet verandert onmiskenbaar. Voor sommigen gaat dat te langzaam, voor anderen te snel. Dat mag beide. Er is immers geen objectieve maatstaf die zegt wie gelijk heeft.”

Ondertussen worden meerdere demonstrantengroepen bij de intocht van Sinterklaas in 2018 verwacht waaronder de uiterst rechtse Nederlandse Volks Partij. Daardoor is er meer politie-inzet nodig dan bij een risicovolle voetbalwedstrijd. Ouders en kinderen worden gevisiteerd als ze ‘het feest’ willen bijwonen. Steeds meer ouders mijden de intocht, zodat hun kinderen geen risico lopen. Minister Grapperhaus van Justitie riep ze op toch te komen en de minister-president deed een oproep aan alle Nederlanders om de kalmte te bewaren. Bij tientallen plaatselijke Sinterklaas intochten zijn ook demonstraties tegen Zwarte Piet aangekondigd. Hoe lang houdt het kinderfeest dit nog vol?

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved