Grafisch
Bron: worldometers.info, waar wereldwijd de stand van zaken voor corona wordt bijgehouden.
© grafieken: Bram Brouwer
Figuur 1: Totaal aantal geteste besmettingen (rood), nog ziekke (groen) en het totaal aantal geschatte bemettingen )blauw. Rood en groep lopen nu nog samen, omdat er nog steeds nauwelijks genezen gevallen zijn.Het verschil tussen het aantal nieuwe en het aantal nog zieke gevallen nog steeds bepaald door aantal overleden patiënten, omdat Nederland geen cijfers geeft voor het aantal genezen patienten.
Figuur 2: Het aantal nieuwe (rode balken) en gemiddeld (blauwe curve) nieuwe corona-besmettingen plus trendlijn (stippellijn).
Figuur 3a: Totaal aantal nieuwe corona-doden per dag
Figuur 3b: totaal aantal coronadoden in Nederland
Figuur 5: Ontwikkeling sterftecijfer alle leeftijden (Rood op basis van RIVM-cijfers; Groen op basis van het totaal geschatte aantal besmettingen). De stippellijnen zijn de gemiddelden.
Opmerkingen
31-03-2020 - Iets minder voorzichtig: stabilisatie.
Het lijkt er nu op dat het aantal nieuwe besmettingen duidelijk afneemt en als gevolg daarvan het aantal dagelijkse doden in de loop van deze week ook moetgaan afnemen. Maar mijn gevoel zegt mij steeds meer dat de cijfers niet erg betrouwbaar zijn en dat geldt dan automatisch ook voor de conclusies die daaruit getrokken worden.
28-03-2020 - heel voorzichtig: stabilisatie?
Gezien mijn onjuiste optimistische interpretatie begin deze week ben ik extra voorzichtig. Maar met heel veel slagen om de arm en de mededeling van het ministerie eerder deze week dat het reproductiegetal tot 1 is genaderd, is er mogelijk sprake van enige stabilisatie in de coronacrisis. Het aantal nieuwe besmettingen nam licht af en terwijl het aantal nieuwe doden flink afnam. Ik hoop dat deze trent doorzet en overgaat in een afname op alle fronten, maar daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Maar het keerpunt zou de komende week moeten komen.
27-03-2020 - Nog steeds geen omslag
Geen verbetering ten opzichte van gisteren. Opnieuw meer nieuwe besmettingen, meer nieuwe doden en een verdere toename van de sterftecijfers. In het klassement van landen met de meeste doden per miljoen inwoners (39) zijn we geklommen naar de derde plaats (ecxl. de ministaatjes San Marino en Andorra). Hoewel onze voorgangers in dat klassement Italië (136) en Spanje (104) een enorme voorspong hebben. Volgens het Ministerie voor Volksgezondheid en Milieu is het reproductiegetal in Nederland gedaald tot rond de 1 (zie figuur), zodat de coronacrisis zou moeten stabiliseren en daarna moet afnemen. Dat is door de incubatieteit van 2 tot 14 dagen mogelijk nog niet terug te vinden in de actuele cijfers. Maar als het ministerie gelijk heeft en wij houden ons aan de opgelegde bestrijdingmaatregelen, dan moet dat de komende week zichtbaar worden in de actuele cijfers. Zo niet, dan gaat er in Nederland behoorlijk iets fout.
26-03-2020 - Negatieve trend zet door.
Hoewel volgens het RIVM het reproductiegetal voor corona in Nederland afneemt en de 1 zou benaderen, kan ik dat niet uit de cijfers die zij vrij geven opmaken. Zelfs van het aantal gemelde doden vandaag zouden er een aantal al eerder zijn overleden. Dat betekent dat de Nederlandse cijfers onbetrouwbaar zijn en ik denk dat het RIVM beter geen cijfers kan geven dan onbetrouwbare cijfers. Maar op basis van de cijfers die ze geven zet de trend die ik gister besprak helaas door: veel meer besmettingen meer doden en hogere sterftecijfers. Ik kan het niet mooier maken. Het keerpunt is nog niet in zicht, hoewel we dat wel mogen verwachten.
25-03-2020 - Hoe doet Nederland het?
Voor de duidelijkheid heb ik de gecombineerde grafieken voor de corona-epidemie als geheel en die voor het aantal dagelijkse en het totaal aantal corona-doden in Nederland gesplitst in twee afzondelijke grafieken.
Mijn optimisme in het begin van de week en mijn hoop dat het grote aantal corona-besmettingen/doden gister een abberatie van het toeval was, is met de cijfers van vandaag de grond in geboord. In beide gevallen zijn de cijfers vandaag hoger dan we zouden mogen verwachten. Ik kan de visie van RIVM directeur Van Dissel, dat door de regerings-maatregelen het reproductie-gelal voor corona in Nederland (NL) op ongeveer 1 is uitgekomen, niet onderschrijven.Bij een reproductie-getal van 1 stabiliseert de uitbraak. Ik heb eerder in Epidimiologie in het kort uitgelegd hoe dat werkt.
Integendeel, bij mij ontstaat langzaam het idee dat NL het eigenlijk minder goed doet in deze crisis. Op de website worldometers.info zien we dat NL op de vierde plaatst staat van de landen betreffende het aantal doden (21) per miljoen inwoners. We hebben alleen Italie (113) Spanje (73) en Iran (25) voor ons en dat zijn de landen die het slecht doen in deze crisis. Ook is het sterftecijfer op basis van de RIVM (ernstige besmettingen) cijfers is gestegen tot maar liefst 5,5%. Verder is het sterftecijfer op basis van het totaal aantal geschatte corona-patiënten in noderland gestegen tot 1,12% en dat is hoger dan de WHO eerder inschatte als bovengrens voor dit sterftecijfer (1). Wij lijken de sterftecijfers voor Wuhan in China te gaan overtreffen.
Mogelijk heeft Van Dissel optimistischer cijfers waarover ik niet beschik. Het verbaast mij bijvoorbeeld nog steeds dat volgens de RIVM-cijfers vrijwel niemand in Nederland geneest van corona, terwijl een afname in het aantal nog zieke patiënten een goede indicator is om te bepalen in welke fase de van de curve (zie figuur) de corona-crisis in Nederland zich bevind.
Daarnaast is het aantal genezen patiënten ook een goed signaal naar de bevolking dat je ook van corona kunt genezen en dat signaal wordt sterker naarmate het aantal genezingen toeneemt en helemaal als het aantal genezingen het aantal nieuwe gevallen gaat overstijgen. Dat zou mede kunnen helpen de huidige coronaangst in Nederland te bestrijden. Alleen dagelijks het aantal nieuwe besmettingen en het aantal doden melden versterkt die angst juist.
24-03-2020 - Lichtpuntje uitgedooft
Helaas heeft de optimistische ontwikkeling van de laatste twee dagen zich niet doorgezet. Vandaag is zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aantal doden in Nederland hoger dan ooit. De optimistische ontwikkeling van de de vorige twee dagen bleek vooralsnog toch die ene zwaluw te zijn. Cijfers van het RIVM over de corona-problematiek in Italië laten zien dat het nog meer dan gedacht vooral de ouderen zijn bij wie ernstige corona-besmettingen voorkomen en daaraan overlijden. Dat komt niet omdat het virus een voorkeur heeft voor de ouderen onder ons. Maar bij ouderen treed veel vaker comorbiditeit op. Dat wil zeggen dat ouderen vaak al kwetsbaar zijn doordat ze al meerder kwalen hebben en dan kan een corona-besmetting net te veel zijn.
23-03-2020 - Lichtpuntje wordt helderder
Net als gisteren is vandaag het aantal nieuwe door de RIVM gemeten besmettingen opnieuw lager dan we mochten verwachten op basis van de voorgaande dagen (trendlijn). Een ook het aantal nieuwe doden is afgenomen. Dit zijn indicaties dat, zoals ik gister aangaf, de corona epidemie in Nederland haar hoogtepunt nadert of mogelijk zelfs al gepasseerd is. Maar we mogen niet te optimistisch zijn. Voor definitieve conclusies moeten we nog een aantal dagen wachten. Het is jammer dat voor Nederland niet wordt gemeld hoeveel patiënten ondertussen genezen zijn van hun corona-besmetting. We hebben daardoor geen indicatie van het aantal nog zieke patiënten. Het aantal nog zieke patiënten is namelijk een goede indicator voor in welke fase de corona-epidemie zich bevindt. Zie afbeelding hieronder voor de Active Cases (nog zieke patiënten) in China (bron: worldometers.info)
22-03-2020 - Mogelijk lichtpuntje
Vandaag is voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-crisis het aantal nieuwe besmetting met ruim 10 procent afgenomen vergeleken met de dag daarvoor (573 vs. 637). Dat is lager dan verwacht mocht worden op basis van de trendlijn (Figuur 2). Dat is mogelijk een eerste aanwijzing dat de corona-uitbraak in Nederland haar hoogtepunt nadert. Maar we moeten voorzichtig zijn met deze conclusie. Die afname kan ook gewoon toeval zijn. Voor zekerheid moeten we de komende dagen afwachten. Pas als het aantal nieuwe besmettingen meerdere dagen onder de trendlijn blijft, mogen we aannamen dat het hoogtepunt van de crisis bereikt c,q, gepasseerd is.
21-03-2020 - Nederlanders genezen niet van corona
Opmerkelijk is dat dat sinds 12 maart geen enkele Nederlander meer van corona genezen is!
20-03-2020 - sterftecijfer lager dan verwacht
Een studie in Wuhan liet zien dat niet 4,9 procent van de corona-patiënten zijn overleden, maar slechts 1,4 procent als ook de milde besmettingen van het virus worden mee gerekend. De WHO verwacht dat het sterftecijfer over alle met corona geïnfecteerden (dus inclusief de milde besmettingen) uiteindelijk uitkomt tussen de 0,3 en 1 procent. Dat komt overeen met de bevindingen op deze site waar dit sterftecijfer voor Nederland op dit moment 0,7 is.
14-03-2020 - sterftecijfer per leeftijdsklasse
Leeftijdklasse |
sterftecijfer |
80+ |
14,8% |
70-79 |
8,0% |
60-69 |
3,6% |
50-59 |
1,3% |
40-49 |
0,4% |
30-39 |
0,2% |
20-29 |
0,2% |
10-19 |
0,2% |
0-9 |
0,0% |
Bron: Worldometers.info
EndFAQ