Alle DA-Columns Leidse epostudie
[214] |
Vandaag verschijnt de langverwachte studie naar de effecten van epo bij gezonde goedgetrainde wielrenners. Voor een voorbespreking van de studie zie hier.
De studie is getiteld: Effect of Erythropoietin on cycling performance of well-trained cyclists: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial
De onderzoekers vonden een effect op een maximaaltest in het laboratorium, maar die effecten vielen weg bij een submaximaal-test in het laboratorium en een praktijktest waarbij de Mont Ventoux werd beklommen.
Juist de submaximaal-test en de praktijktest zijn van belang voor het prestatiebevorderend effect van epo. Maximaaltesten worden vooral bepaald door de hoeveelheid melkzuur die atleten kunnen verdragen tijdens de anaerobe energieproductie. Zuurstof speelt dan nauwelijks of geen rol en dus ook het door epo gecreëerde vermeende extra zuurstoftransport niet.
Een verbetering in de maximaal-test moet dan door iets anders veroorzaakt zijn dan door het gebruik van epo. Mogelijk hebben de deelnemers aan de test, met de beklimming op de Mont Ventoux in het vooruitzicht, hun training enigszins geïntensiveerd, met als gevolg dat hun spieren meer melkzuur kunnen bufferen.
Verder onderschrijft de studie de conclusies uit mijn proefschrift dat epo de prestaties van gezonde goed getrainde duuratleten in echte wedstrijden niet verbetert.
In een later column zal ik uitgebreider op de overigens uitstekende Leidse Studie ingaan.
***
Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved